Resistim dividits o ens enfonsem units? L'impacte de l'estandardització en les varietats lingüístiques orals: un estudi de cas del quítxua amazònic

Karolina Grzech, Anne Schwarz, Georgia Ennis

Resum


Aquest article és una contribució al debat sobre l’estandardització de les llengües minoritàries parlades en cultures predominantment orals. Centrant-nos en el quítxua amazònic (terres baixes de l’Equador), mostrem com la introducció d’una norma escrita pot minar la transmissió del llenguatge, generar ideologies contradictòries i inculcar objectius també contradictoris en les comunitats de parla. El nostre enfocament combina la lingüística descriptiva i l’etnografia. En primer lloc, examinem l’abast de la variació en el quítxua amazònic i comparem les varietats locals amb l’estàndard. Complementem aquests resultats amb les percepcions i les actituds dels parlants cap a la variació, detectada tant en el discurs com les pràctiques lingüístiques. Demostrem que sovint aquestes percepcions tenen poc a veure amb els elements lingüístics estandarditzats, però que això no exclou que tinguin actituds molt clares cap al que perceben com a estàndard. Per explicar-ho, proposem que els parlants de quítxua amazònic valorin l’autenticitat per sobre de la intel·ligibilitat mútua, en contradicció amb ideologies que assignen valor a les llengües sobre la base del seu potencial com a eines de comunicació més àmplia. Acabem recomanant polítiques basades en els resultats d’aquest estudi i que són aplicables a les varietats orals minoritzades en altres contextos.

Paraules clau


estandardització lingüística; variació lingüística; actituds lingüístiques; quítxua.



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rld.i71.2019.3253



 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.