La igualtat real de les comunitats de llengua oficial del Canadà. Les relacions entre comunitats lingüístiques oficials al Canadà

Michel Bastarache

Resum


En aquest article, l’autor explica que l’adopció d’un règim lingüístic té sempre un objectiu multidimensional ja que pretén regular vincles socials marcats per la història, per diversos fenòmens socials i també per les relacions de força entre grups lingüístics. La creació de condicions favorables per al desenvolupament harmoniós de les relacions entre grups lingüístics planteja nombrosos reptes. En primer lloc, suposa el reconeixement de valors sobre els quals es disposaran normes i acords institucionals. Al Canadà, es manifesten dues grans tendències: l’una basada en la necessitat de garantir la seguretat cultural de les minories francòfones fora del Quebec, i l’altra basada en el deure d’adaptació i de no-discriminació respecte als anglòfons del Quebec. L’autor analitza en particular l’actuació dels tribunals en l’evolució dels drets lingüístics al Canadà. La importància de les decisions del Tribunal Suprem del Canadà es veu reflectida a través d’exemples recents. En darrer lloc, l’autor se centra en l’evolució del dret en matèria de recurs en el context de les accions basades en la Carta canadenca dels drets i llibertats.

Text complet:

PDF ()




 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.