Metafísica terminologicovisionària d'un nou sistema jurisdiccional i aplicació de la lògica palaèstrica a aquest

José Francisco Escudero Moratalla, José Antonio Soria Casao

Resum


L'objectiu d'aquest article és advocar per un seguit de reformes en el dret processal que ampliïn els poders dels secretaris judicials, en una nova concepció del sistema jurisdiccional que permeti administrar justícia d'una manera més racional i eficient. Després d'algunes observacions sobre el concepte de jurisdicció (és a dir, l'activitat d'aplicar les lleis), els autors presenten la seva visió de la justícia com un servei públic fonamental per a l'estat de dret.

Des d'aquesta perspectiva, els autors advoquen per una racionalització de l'activitat dels òrgans jurisdiccionals, que segons ells es pot aconseguir amb una nova divisió del treball entre els operadors processals.

Concretament, proposen una nova mentalitat sobre el paper dels jutges que permeti els canvis que es consideren necessaris per realçar l'estatus i les funcions dels secretaris judicials. Els secretaris judicials no solament haurien d'encarregarse de la tramitació dels casos sinó també de l'execució de les resolucions judicials, i entre les seves noves facultats hi hauria d'haver la capacitat de dictar resolucions pròpies, que només haurien de ser revisades pel jutge a instància de part.

Naturalment, aquest nou repartiment d'obligacions només seria possible amb les reformes processals oportunes, i amb el pas dels secretaris judicials del Ministeri de Justícia al Consell General del Poder Judicial.

 


Text complet:

PDF (Español)




 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.