El concepte de comunitat en relació amb la llengua, en processos de globalització i regionalització. Els drets lingüístics i el Mercosur o de la llengua franca i el seu imperi...

María Laura Pardo

Resum


Aquest article tracta d'algunes qüestions fonamentals que concerneixen la relació entre el concepte de comunitat i els processos de globalització i regionalització en curs, tot centrant la seva atenció en el Mercat Comú Sudamericà (MERCOSUR).

El procés de globalització, que implica la pèrdua de rellevància de l'Estat-nació tradicional, conviu amb un procés d'integració regional, que té una dimensió tant econòmica com cultural. En el cas de MKRCOSUR, la qüestió clau que es planteja es com conciliar la necessitat de l'anglès (com a garantia del nivell tecnològic necessari per al desenvolupament) amb el respecte per les llengües parlades als Estats membres (l'espanyol i el portuguès en primer lloc, però també les llengües aborígens i les de les minories estrangeres), amb el benentès que la llengua és el factor que forma les comunitats. Aquesta formació, segons l'autora, no és merament estàtica sinó que es produeix per mitjà dels rols socials que posseeixen les llengües. A més d'esforçar-se per esbrinar la veritable connexió entre la llengua i la comunitat, l'autora es planteja la qüestió de la naturalesa que ha de tenir l'ensenyament multilingüe en el continent sudamericà, en una concepció que ha de satisfer simultàniament les exigències de la comunicació global i el respecte pels drets lingüístics. Respecte a això, l'autora invoca la Declaració Universal de Drets Lingüístics (aprovada a Barcelona l'any 1996), que té per finalitat assegurar la plena participació de totes les comunitats lingüístiques en els processos mundials que poden afectar el seu futur.


Text complet:

PDF (Español)




 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.