El dret orgànic processal analitzat sota el prisma de la Llei orgànica del poder judicial i altres disposicions complementàries

José Francisco Escudero Moratalla, Joaquín Frigola Vallina

Resum


El respecte dels drets de tots els subjectes espanyols que acudeixen als tribunals en l'exercici del seu dret fonamental contingut a l'article 24 de la Constitució espanyola hauria de ser inherent en totes les actuacions processals que es duen a terme dins dels òrgans  jurisdiccionals.

Això no obstant, l'estranya coexistència de normes orgàniques processals datades d'abans de la Constitució espanyola, de normes constitucionals i de disposicions reglamentàries que les despleguen, juntament amb la manca d'un criteri clar i orientador sobre la manera d'aplicar i materialitzar el dret dins d'un procés, poden crear situacions que atempten contra aquesta seguretat jurídica.

Aquest treball exposa algunes de les contradiccions terminològiques que s'observen en el vast i complex «puzle processal» que és el dret en els diferents ordres jurisdiccionals. Es defineixen i es classifiquen els diversos actes processals dels jutges i secretaris i es presenten les normes de la Llei orgànica del poder judicial que regulen les actuacions judicials.

Els autors també es refereixen a la regulació dels actes de comunicació que poden emetre els jutjats o tribunals, dels actes de comunicació amb altres òrgans judicials i autoritats, i de les peticions de cooperació jurisdiccional internacional. En altres apartats es toquen altres aspectes de les actuacions judicials (publicitat, horaris) i es detalla com està regulat el factor temps concedit per dur a terme els actes processals.

A partir d'aquestes exposicions, els autors consideren que és urgent reformar totes les  disposicions anteriors a la Constitució espanyola de 1978 i a la Llei orgànica del poder judicial de 1985, crear una uniformitat terminològica de mots que sigui similar en els diferents ordres jurisdiccionals, i aclarir i delimitar les funcions de cada un dels operadors processals.


Text complet:

PDF (Español)




 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.