L'article 23 de la Carta canadenca i els alumnes de les minories francòfones 1982-1995. Diligències de comprovació demolingüístiques d'una emancipació estructural

Angéline Martel

Resum


L'article 23 de la Carta Canadenca de Drets i Llibertats, promulgada el 1982, atorgava als francòfons minoritaris del Canadà els drets a l'ensenyament en la llengua de la minoria i a gaudir d'institucions esco- lars pròpies. Aquest text aborda els canvis demogràfics i lingüístics que l'article esmentat ha afavorit pel que fa als efectius escolars, a les escoles, als interessats i al nombre d'infants de llengua materna francesa entre 1982 i 1995. Així mateix, mostra que les relacions de poder entre minories i majoria que han envoltat l'execució de l'article 23 han tingut efectes paradoxals. La militància, les reivindicacions judicials i l'establiment d'estructures institucionals pertanyents a les minories han contribuït a un augment dels efectius, de les escoles i dels parlants de francès. De tota manera, quan s'atenua el procés judicial, s'atenuen també els guanys demogràfics i lingüístics.


Text complet:

PDF ()




 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.