El nacionalisme lingüístic postnacional: universalitzar la parcialitat. Epíleg a la secció monogràfica “Llengua i neutralitat” (CA-EN)

Joan Pujolar

Resum


Aquest epíleg proposa un fil conductor dels discursos sobre llengua i neutralitat en els diversos contextos presentats en el recull d’articles. La idea bàsica és que les forces en joc en tots els casos transcendeixen l’àmbit de l’estat nació i responen directament o indirecta a la posició de l’anglès com a llengua hegemònica global. En la mesura en què la globalització afecta tots els àmbits de la vida social, les antigues grans forces colonials opten per polítiques de legitimació de les pròpies llengües i cultures en base a l’acció diplomàtica. Igualment, la implantació de fórmules d’ensenyament multilingüe a nivell intraestatal també es veu tensionada per la pressió de molts sectors perquè s’inverteixi en l’anglès. Proposo que l’ús dels termes neutre i neutralitat marquen, en aquest context, un canvi de paradigma respecte dels nacionalismes lingüístics moderns, ja que apareix la necessitat d’adoptar estratègies d’equidistància i valors universalitzants en contextos caracteritzats per la multilateralitat i fora de la sobirania nacional. També s’observa com les clivelles racials encara marquen significativament les estratègies de diplomàcia cultural, alhora que el discurs de la suposada neutralitat de l’anglès emmascara el seu paper substanciador de les pràctiques i ideologies neoliberals.


Paraules clau


ideologies lingüístiques; postnacionalisme; hispanofonia; lusofonia; francofonia; esperanto

Cites


Billig, Michael. (1995). Banal nationalism. SAGE.

Block, David, Gray, John, i Holborow, Marnie. (2012). Neoliberalism and applied linguistics. Routledge.

Flores, Nelson. (2013). The unexamined relationship between neoliberalism and plurilingualism: a cautionary tale. TESOL Quarterly, 47(3), 500-520. https://doi.org/10.1002/tesq.114

Heller, Monica, i McElhinny, Bonnie. (2017). Language, capitalism, colonialism: toward a critical history. University of Toronto Press.

Holborow, Marnie. (2015). Language and neoliberalism. Routledge.

Makoni, Sinfree, i Pennycook, Alastair. (2007). Disinventing and reconstituting languages. Multilingual Matters.

Martín Rojo, Luisa, i Del Percio, Alfonso. (2019). Language and neoliberal governmentality. Routledge.

Phillipson, Robert. (1992). Linguistic imperialism. Oxford University Press.

Pujolar, Joan. (2020). La mercantilización de las lenguas (commodification). Dins Luisa Martín Rojo i Joan Pujolar (coord.), Claves para entender el multilingüismo contemporáneo (p. 131-64). Editorial UOC i Prensas de la Universidad de Zaragoza.

Williams, Raymond. (1976). Keywords: a vocabulary of culture and society. Oxford University Press.

Woolard, Kathryn A. (2016). Singular and plural: ideologies of linguistic authority in 21st century Catalonia. Oxford University Press.




DOI: http://dx.doi.org/10.58992/rld.i80.2023.4145



 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.