Crònica legislativa de les Illes Balears. Primer semestre del 2023. “Mals auguris per a l’estatus jurídic de la llengua catalana en la legislatura que comença”

Maria Ballester Cardell

Resum


Les disposicions normatives que incideixen en l’estatus jurídic del català, corresponents a la darrera etapa de la X legislatura, es mantenen en un context polític favorable al reforçament de la llengua catalana. Continua la producció de disposicions que impulsen el procés de normalització lingüística, a través de l’activitat de foment o de subvencions en diferents àmbits. Però els resultats de les eleccions autonòmiques i les noves majories en el Parlament balear dibuixen un escenari preocupant per a la situació de la llengua catalana. Pel que fa a la conflictivitat, resulta especialment destacable la STC 37/2023, de 19 d’abril, que es pronuncia sobre la suposada vulneració del dret a la tutela judicial efectiva a causa de la negativa d’un òrgan jurisdiccional a traduir al castellà una interlocutòria que inicialment havia estat redactada en català.

Paraules clau


llengua catalana; model lingüístic; normalització lingüística; drets lingüístics; Administració de justícia; Illes Balears

Text complet:

PDF EPUB


DOI: http://dx.doi.org/10.58992/rld.i80.2023.4115



 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.