L’impacte de la implantació de l’automatització i de l’ús de la IA en l’actuació administrativa sobre els drets lingüístics dels ciutadans

Andrés Boix Palop

Resum


El present treball tracta de donar compte d’algunes de les implicacions que l’automatització de certes interaccions o relacions amb els ciutadans, i especialment l’ús d’algoritmes i intel·ligència artificial, poden produir respecte dels drets lingüístics dels ciutadans, especialment en la mesura que algunes d’aquestes noves possibilitats tecnològiques poden (i fins i tot jurídicament han de, en alguns casos) ser emprades per millorar les possibilitats d’exercici efectiu d’aquests drets. En aquest sentit, s’analitza també com la recent evolució jurisprudencial, tant en l’àmbit constitucional com de jurisprudència ordinària, en la direcció de limitar la capacitat de les administracions públiques de dirigir-se per defecte als ciutadans en les llengües minoritzades com a política pública d’inventiu podria d’alguna manera veure’s superada, o almenys matisada als seus efectes, amb la implantació de sistemes predictius o d’intel·ligència artificial que aconseguiran identificar correctament possibles ciutadans competents en aquestes llengües per poder iniciar la interacció amb ells fent-les servir.


Paraules clau


automatització; IA; drets lingüístics; activitat informativa; interacció amb els ciutadans

Cites


Agirreazkuenaga Zigorraga, Iñaki. (2006). La carta europea de lenguas regionales o minoritarias del Consejo de Europa como derecho interno. En José Manuel Pérez Fernández (coord.), Estudios sobre el estatuto jurídico de las lenguas en España (pp. 105-146). Atelier.

Agirreazkuenaga, Iñaki, y Castells, José Manuel. (1991). La cooficialidad lingüística en la jurisprudencia constitucional. Revista Vasca de Administración Pública, 31, 215-234.

Arzoz Santisteban, Xabier. (2013). Derechos lingüísticos y administración pública: entre unidad, diversidad y progresividad. En Antonio López Castillo (dir.), Lenguas y Constitución Española (pp. 299-326). Tirant lo Blanch.

Boix Palop, Andrés. (2020a). La regulació de l’ús institucional del valencià al si de les Administracions Públiques Valencianes. Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de València.

Boix Palop, Andrés. (2020b). Los algoritmos son reglamentos. La necesidad de extender las garantías propias de las normas reglamentarias a los programas empleados por la Administración para la adopción de decisiones. Revista de Derecho Público: Teoría y Método, 1.1, 223-269.

Boix Palop, Andrés. (2022). Transparencia en la utilización de Inteligencia Artificial por parte de la Administración. El Cronista del Estado Social y Democrático de Derecho, 100, 76-91.

Boix Palop, Andrés. (2023). Algoritmes i IA en la utilització de les llengües en les relacions de l’administració amb els ciutadans. En Vicenta Tasa y Josep Ochoa (coords.), Intel·ligència artificial, llengües i drets lingüístics. Tirant lo Blanch (en prensa).

Cerrillo i Martínez, Agustí. (2023). Tecnologies del llenguatge i les Administracions Públiques. En Vicenta Tasa y Josep Ochoa (coords.), Intel·ligència artificial, llengües i drets lingüístics. Tirant lo Blanch (en prensa).

Cotino Hueso, Lorenzo. (2022). Transparencia y explicabilidad de la inteligencia artificial y “compañía” (comunicación, interpretabilidad, inteligibilidad, auditabilidad, testabilidad, comprobabilidad, simulabilidad…). Para qué, para quién y cuánta. En Lorenzo Cotino Hueso y Jorge Castellanos Claramunt (coords.), Transparencia y explicabilidad de la inteligencia artificial. Tirant lo Blanch.

De Juan Casero, Luis Jesús. (2016). Artículo 15. Lengua de los procedimientos. En María Concepción Campos Acuña (dir.), Comentarios a la Ley 39/2015, de Procedimiento Administrativo Común de las Administraciones Públicas (pp. 147-151). El Consultor de los Ayuntamientos - Wolters Kluwer.

Fossas Espadaler, Eduard. (2018). Artículo 3. En Miguel Rodríguez-Piñero y Bravo-Ferrer y María Emilia Casas Baamonde (dirs.), Comentarios a la Constitución Española (pp. 74-84). BOE - Wolters Kluwer.

Gálvez Salvador, María José. (2018). Artículo 3. En Pablo Pérez Tremps i Alejandro Saiz Arnaiz (dirs.), Comentario a la Constitución Española. 40 aniversario 1978-2018 (pp. 131-139). Tirant lo Blanch.

Huergo Lora, Alejandro. (2021). La regulación de los algoritmos. Thomson Reuters Aranzadi.

Ituren i Oliver, José Alberto. (2006). La información preventiva de la Administración pública [Tesis doctoral]. Universidad de Valencia.

López Basaguren, Alberto. (2013). La Carta Europea de lenguas regionales o minoritarias: ¿un modelo para las sociedades multilingües más allá de la protección minoritaria? En Antonio López Castillo (dir.), Lenguas y Constitución española (pp. 129-149). Tirant lo Blanch.

Milian i Massana, Antoni. (2010). El régimen de las lenguas oficiales. Comentario a la Sentencia del Tribunal Constitucional 31/2010, de 28 de junio. Revista Catalana de Dret Públic, (especial Sentencia sobre el Estatuto), 131-138.

Muro i Bas, 2010, Xavier. (2010). Valoración de aspectos relativos a la lengua en la Sentencia del Tribunal Constitucional 31/2010, de 28 de junio, sobre el Estatuto de Autonomía de Cataluña. Revista Catalana de Dret Públic, (especial Sentencia sobre el Estatuto), 139-143.

Nogueira López, Alba. (2017). Derecho de los ciudadanos al uso de las lenguas oficiales en el procedimiento, en especial ante la Administración General del Estado. En Severiano Fernánez Ramos, Julián Valero Torrijos y Eduardo Gamero Casado (coords.), Tratado de Procedimiento Administrativo Común y Régimen Jurídico Básico del sector público (pp. 425-473). Tirant lo Blanch.

Ochoa Monzó, Josep. (2006). La Carta Europea de las lenguas regionales o minoritarias. Reflejo en el País Valenciano. Lengas: révue de sociolinguistique, 59, 83-104.

Ochoa Monzó, Josep. (2023). Intel·ligència artificial i intangibilitat dels drets lingüístics. En Vicenta Tasa y Josep Ochoa (coords.), Intel·ligència artificial, llengües i drets lingüístics. Tirant lo Blanch (en prensa).

Ponce Solé, Juli. (2018). Derecho administrativo, ciencias conductuales y nudging en la gestión pública. Revista Vasca de Gestión de Personas y Organizaciones Públicas, 15, 8-27.

Pons Parera, Eva. (2010). La lengua en la Sentencia de 28 de junio de 2010. Revista Catalana de Dret Públic, (especial Sentencia sobre el Estatuto), 149-152.

Punset, Ramón. (2018). Artículo 3. En Muñoz Machado (ed.), Comentario mínimo a la Constitución española (pp. 28-31). Crítica - Tribunal Constitucional.

Ramallo Fernández, Fernando. (2010). Rellevància i impacte de l’article 7 de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries i la seva repercussió en les llengües de l’Estat espanyol. Revista de Llengua i Dret, Journal of Language and Law, 69, 28-51.

Soriano Arnanz, Alba. (2021). Decisiones automatizadas y discriminación: aproximación y propuestas generales. Revista General de Derecho Administrativo, 56.

Tasa Fuster, Vicenta. (2023). Dret i polítiques lingüístiques al voltant de la intel·ligència artificial. En Vicenta Tasa y Josep Ochoa (coords.), Intel·ligència artificial, llengües i drets lingüístics. Tirant lo Blanch (en prensa).

Tasa Fuster, Vicenta, y Bodoque Arribas, Anselm. (2016). Poder i llengua: les llengües de l’ensenyament al País Valencià. Demos-Nexe.

Thaler, Richard H., y Sunstein, Cass S. (2009). Nudge. Penguin.

Vernet i Llobet, Jaume, y Pou Pujolrás, Agustí. (2006). Derechos y deberes lingüísticos en las comunidades autónomas con lengua propia. En José Manuel Pérez Fernández (coord.), Estudios sobre el estatuto jurídico de las lenguas en España (pp. 147-174). Atelier.

Vernet, Jaume, y Punset, Ramón. (2007). Lenguas y Constitución. Iustel.




DOI: http://dx.doi.org/10.58992/rld.i79.2023.3955



 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.