Règim competencial de les plataformes i registres estatals i incidència sobre els drets lingüístics

Julio César Tejedor Bielsa

Resum


L’impuls al procés de transformació digital està generant el sorgiment de plataformes tecnològiques en àrees fonamentals de l’acció administrativa. És el cas de la Base de Dades Nacional de Subvencions i de la Plataforma de Contractació del Sector Públic, però també de múltiples registres que atenen molt diverses finalitats. En àmbits de competència exclusiva estatal o compartida entre l’Estat i les comunitats autònomes la regulació d’aquestes plataformes i registres va tendir a la centralització, amb impacte sobre els drets lingüístics, igual que va passar quan l’Estat va concretar la condicionalitat per a l’accés a fons de finançament dirigits a comunitats autònomes i entitats locals en el marc de la normativa d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

Paraules clau


transformación digital; plataformas tecnológicas; registros; administración electrónica; derechos lingüísticos; competencias

Cites


Aguado i Cudolà, Vicenç. (2012). Les llengües oficials en els procediments administratius, amb particular referencia als procediments tramitats per mitjans elèctronics. En Antoni Milian i Massana (coord.), Drets lingüístics, de debò? Els drets lingüístics en les actuacions administratives i en determinades activitats supervisades per les administracions (pp. 119-164). Institut d’Estudis Autonòmics.

Aguilar Calahorro, Augusto. (2016). El impacto de la crisis económica en España: el renacimiento de la política frente a la economía. En Francisco Balaguer Callejón y José Tudela Aranda (coords.), Estudios en homenaje al profesor y magistrado Luis Ortega Álvarez (pp. 195-219). Aranzadi.

De la Quadra Salcedo Fernández del Castillo, Tomás. (2015). Sobre la reconstrucción del Estado autonómico. El Cronista del Estado Social y Democrático de Derecho, 51, 56-83.

Guerrero Vázquez, Pablo. (2019). Freno constitucional al endeudamiento y descentralización política. Fundación Manuel Giménez Abad.

Guinot Barcina, M. (2021). Artículo 15. En José M.ª Baño León y Juan José Lavilla Rubira (dirs.), Comentarios al procedimiento administrativo (pp. 125-130). Tirant lo Blanch.

Martínez Fernández, Jorge. (2018). La obligación de contratar electrónicamente en la nueva Ley de contratos del sector público y las plataformas de contratación electrónica. Revista Jurídica de Castilla y León, 45, 7-31.

Miranzo Díaz, Javier. (2022). El régimen jurídico de las plataformas de contratación pública en España. Especial referencia a los conflictos competenciales y a su incidencia en el derecho de la competencia. Revista Catalana de Dret Públic, 64, 140-157. https://doi.org/10.2436/rcdp.i64.2022.3654

Nogueira López, Alba. (2017). Derecho de los ciudadanos al uso de las lenguas oficiales en el procedimiento, en especial ante la Administración General del Estado. En Eduardo Gamero Casado (dir.), Tratado de procedimiento administrativo común y régimen jurídico básico del sector público (vol. I, pp. 425-473). Tirant lo Blanch.

Palomar Olmeda, Alberto. (2022). Procedimiento administrativo. Aranzadi.

Parejo Alfonso, Luciano. (2012). Transformación y ¿reforma? del Derecho administrativo en España. Global Law Press-Instituto Nacional de Administración Pública.

Tudela Aranda, José. (2016). El fracasado éxito del Estado autonómico. Una historia española. Marcial Pons.

Urrutia Libarona, Iñigo. (2015). Crisis económica, estabilidad presupuestaria y recentralización de competencias. En Alba Nogueira López, Marta Lois González e Isabel Diz Otero (eds.), Crisis, derechos sociales e igualdad (pp. 77-115). Tirant lo Blanch.

Urrutia Libarona, Iñigo. (2021). ¿Nuevos paradigmas en la interpretación jurídica de la doble oficialidad lingüística?, Revista Vasca de Administración Pública, 121, 171-220. https://doi.org/10.47623/ivaprvap.121.2021.04




DOI: http://dx.doi.org/10.58992/rld.i79.2023.3949



 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.