Introducció a la secció monogràfica: llengua i educació (CA-EN)

Francesc Xavier Vila, Eva Codó

Resum


La Revista de Llengua i Dret, Journal of Language and Law, fidel al seu objectiu inicial de contribuir a la reflexió sobre l’ordenació jurídica i social de les llengües i al seu compromís amb la llengua catalana, ha decidit impulsar un monogràfic sobre llengües i escola que transcendeixi la mera reflexió circumstancial i proporcioni elements de reflexió i guies per a l’actuació en un context d’estrès per al model actual de conjunció lingüística. Aquest és el número que us proposem i que, sense ser exhaustiu, sí que reïx a combinar tot un seguit de temes candents que poden ser útils tant als gestors com als investigadors. Es tracta, doncs, d’un monogràfic interdisciplinari i amb una nodrida participació d’autors joves que explora alguns dels reptes del model lingüístic de conjunció des de perspectives i amb veus força diferents.


Paraules clau


models de conjunció lingüística; educació plurilingüe; immersió lingüística; sociolingüística educativa; educació lingüística; llengua catalana; llengua castellana; coneixement de llengua; Catalunya; País Valencià; País Basc

Cites


Bastardas i Boada, Albert (1996). Ecologia de les llengües. Medi, contacte i dinàmica sociolingüística. Barcelona: Ediciona Proa.

Bourdieu, Pierre, i Jean-Claude Passeron (1970). La reproduction. Éléments d’une théorie du système d’enseignement. Paris: Les éditions de minuits.

Cenoz, Jasone, i Durk Gorter (2017). «Minority languages and sustainable translanguaging: threat or opportunity?» Journal of Multilingual & Multicultural Development 38 (10): 901.

Fishman, Joshua A. (1991). Reversing Language Shift: Theoretical and Empirical Foundations of Assistance to Threatened Languages. Multilingual Matters.

Harvey, David (2005). A Brief history of neoliberalism. New York: Oxford University Press.

Mayans, Pere (2019). Cròniques negres del català a l’escola: cròniques d’una improvisació, d’una persecució, d’una imposició i de moltes denúncies. Edicions del 1979.

Milian i Massana, Antoni (1984). «De la separació a la conjunció lingüística a l’ensenyament: el títol II de la Llei 7/1983, de 18 d’abril». Revista de Llengua i Dret 3: 33-41.

Milian i Massana, Antoni (2000). Público y privado en la normalización lingüística: cuatro estudios sobre derechos lingüísticos. Barcelona: Atelier Editorial.

Milian i Massana, Antoni (2019). «I, ara, quina política lingüística cal reclamar a l’Estat espanyol?» Revista d’estudis autonòmics i federals, núm. 30 (desembre): 147-69.

Subdirecció General de Llengua i Plurilingüisme (2018). El model lingüístic del sistema educatiu de Catalunya. L’aprenentatge i l’ús de les llengües en un context multilingüe i multicultural. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Conselleria d’Ensenyament.

Voltas, Eduard (1996). La guerra de la llengua. Barcelona: Empúries.

Zabaleta, Eneritz (6 de maig de 2021). «Ley Molac en favor de las lenguas territoriales de Francia: una ley, un recurso y muchas incertidumbres». [Apunt de blog]. Blog de la Revista de Llengua i Dret.




DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rld.i75.2021.3660



 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.