Balanç de la jurisprudència del Tribunal Constitucional 1979-2019

Eva Pons Parera

Resum


Aquest número de la Revista de Llengua i Dret inclou una crònica especial de balanç de 40 anys jurisprudència constitucional. El Tribunal Constitucional ha tingut una intervenció molt important en la interpretació i delimitació del règim lingüístic derivat de la Constitució Espanyola de 1978. En aquesta anàlisi jurisprudencial s’analitza, d’una banda, com s’ha interpretat jurisprudencialment l’habilitació constitucional als estatuts d’autonomia per a declarar l’oficialitat de llengües distintes del castellà en les comunitats autònomes. D’altra banda, pel que fa a sectors materials rellevants, se sintetizen els criteris jurisprudencials que fan referència a la llengua a l’ensenyament, les institucions i administracions públiques, l’àmbit socioeconòmic, els mitjans de comunicació i la toponímia.


Paraules clau


Tribunal Constitucional; jurisprudència constitucional; dret lingüístic; llengua oficial; estatut d’autonomia; pluralisme lingüístic

Text complet:

PDF EPUB


DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rld.i72.2019.3370



 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.