Balanç de la legislació i la jurisprudència de la comunitat foral de Navarra 1979-2019

María del Carmen Bolaño Piñeiro

Resum


El present document recull les principals normes i sentències en matèria de dret lingüístic que s'han produït en els últims 40 anys a la comunitat foral de Navarra, comunitat que continua molt per darrere de la comunitat autònoma del País Basc en l'esmentada matèria. El marc constitucional i estatutari ha permès l'aprovació de la Llei foral 18/1986, de 15 de novembre, de l'eusquera. Aquesta norma ha estat lleument modificada en dues ocasions de forma recent (2010 i 2017) perampliar els drets lingüístics dels navarresos i navarreses, principalment dels que resideixen a la zona no bascòfona. De fet, l'obligació de dividir la comunitat foral de Navarra en zones lingüístiques (bascòfona, mixta i no bascòfona), que està determinada per l'article 9.2 de la Llei Orgànica 13/1982, de 10 d'agost, de reintegració i amillorament del règim foral de Navarra, continua sent un dels principals obstacles per a la protecció efectiva de l'eusquera a Navarra i dels drets lingüístics de la seva ciutadania.

Paraules clau


dret lingüístic; política lingüística; normalització lingüística; Navarra; eusquera; llengües minoritàries; discriminació



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rld.i72.2019.3366



 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.