Observacions de l'ús de la llengua al País Basc: dues dècades mesurant l'ús oral al carrer

Olatz Altuna Zumeta

Resum


En opinió dels sociolingüistes, dels planificadors lingüístics i dels defensors de les llengües petites, és important mesurar la vitalitat de les llengües minoritzades. Fins ara, la majoria de les dades quantitatives per a mesurar la presència de les llengües en la societat s'han basat només en la capacitat i l'ús lingüístic expressat pels mateixos parlants. En aquest article descriurem una metodologia desenvolupada al País Basc diferent de recollida de dades, anomenada Hizkuntzen Ahozko Kale Erabileraren Neurketa ('Mesurament de l'ús oral de les llengües al carrer'; d'ara endavant, Mesurament al Carrer). Diem que és diferent perquè mesura quantitativament l'ús lingüístic observat, i no pas l'ús expressat pels mateixos parlants.

El Mesurament al Carrer es va engegar per primera vegada a la dècada dels 80. Des de llavors, s'ha fet sis vegades en el conjunt del País Basc. A més, s'han dut a terme recollides de dades basades en aquesta metodologia en àmbits limitats, sobretot en el món del treball (tant a l'administració com a empreses) i en centres escolars. Podem dir, per tant, que té una trajectòria llarga i contrastada.

Aquesta metodologia de recerca té caràcter general, i per tant pot ser reutilitzada també en altres comunitats lingüístiques.

 


Paraules clau


sociolingüística; èuscar; mesuraments lingüístics; recuperació de la llengua; ús de la llengua

Text complet:

PDF EPUB


DOI: http://dx.doi.org/10.2436/20.8030.02.32



 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.