L'avaluació i el control dels actes del rei, com a pressupòsit de millora per a la racionalització democràtica de la corona

Enrique Belda Pérez-Pedrero

Resum


La racionalització o submissió al dret de la monarquia espanyola i l'actualització de la seva legitimitat democràtica poden ser objecte de millora a través d'una reforma constitucional que comprengui els punts següents: 1) Preveure l'aturada en les funcions del rei quan incompleixi les seves obligacions constitucionals reglades. 2) Acceptar la responsabilitat civil, penal i administrativa del monarca, acompanyada de les garanties processals suficients (i en el cas de responsabilitat penal, de l'apreciació anticipada pel Parlament de la causa de cessació, per incompliment d'obligacions constitucionals). 3) Establir la incompatibilitat entre l'exercici de la corona i les activitats lucratives. 4) Consignar les activitats de representació, mediació i protocol com a atribucions pròpies de la Jefatura del Estado, estenent a la família reial la cobertura constitucional per realitzar-les.

Paraules clau


Jefatura del Estado; Espanya; monarquia; refrendament; reforma constitucional; estatut dels membres de la família reial; incompatibilitats; inviolabilitat règia; irresponsabilitat règia.



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/20.8030.01.59



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.