Gibraltar, el seu estatut internacional i europeu, i la incidència de la crisi de 2013-2014

Alejandro del Valle Gálvez

Resum


S'analitza l'estatut internacional de Gibraltar, que està determinat pel Tractat d'Utrecht i per la doctrina de descolonització de les Nacions Unides. També s'analitza l'estatut únic que té Gibraltar en el dret europeu, i la incidència que la controvèrsia ha tingut en algunes polítiques europees. La crisi diplomàtica iniciada el 2013, després de la creació d'un escull artificial en aigües gibraltarenyes, ha tingut un impacte directe en el marc internacional i europeu de la controvèrsia, i ha accentuat la seva inoperància i l'esgotament dels models negociadors. La crisi també ha fet sorgir una nova controvèrsia en relació amb els controls a la reixa. Finalment, s'analitzen les possibilitats que hi ha en l'actual situació de bloqueig negociador, i es conclou que les conseqüències de pretendre recuperar realment Gibraltar suposen un cost de política interior i exterior inassumible per a Espanya.


Paraules clau


Gibraltar; controvèrsia; Espanya; Regne Unit; descolonització; Nacions Unides; Tractat d’Utrecht; Dret de la Unió Europea; controls de frontera; reixa de Gibraltar.



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/20.8030.01.19



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.