La reforma administrativa per a la gestió dels fons europeus NGEU a l’Administració de la Generalitat de Catalunya: direcció pública, agencialització i gestió per projectes

Carles Ramió Matas

Resum


L’article presenta una proposta de transformació de l’Administració de la Generalitat de Catalunya en el marc de la necessitat de gestionar els fons europeus NGEU. Prèviament s’exposa la dificultat d’implementar reformes administratives durant els darrers 60 anys en l’àmbit nacional i internacional fent un repàs dels nombrosos fracassos i reduïts èxits en els diferents intents de reforma. Posteriorment s’exposen els enormes reptes que hauran d’afrontar les administracions públiques en la present dècada (2020-2030), que serà un període crucial de cara a la sostenibilitat o no en el futur de les administracions. En el tercer apartat es realitza una diagnosi molt sintètica sobre la situació actual de l’Administració de la Generalitat de Catalunya com a organització. La part central de l’estudi rau en les propostes per a reformar i modernitzar aquesta Administració fent un repàs als canvis necessaris de caràcter global i holístic en termes d’organització i gestió de recursos humans. Però, donat que implementar aquesta agenda de transformació es pot demorar molt temps, es realitza una proposta per introduir tres ingredients de reforma que s’haurien d’implantar de manera urgent, en el context de la urgent gestió dels fons europeus NGEU: a) implantació de la direcció pública professional; b) optar pel model d’agencialització de l’Administració instrumental de la Generalitat; i c) introduir la dinàmica de la gestió per projectes.


Paraules clau


reforma administrativa; gestió pública; direcció pública professional; agències executives; gestió per projectes; Next Generation EU; NextGenerationEU; NGEU

Text complet:

PDF EPUB

Cites


Barzelay, Michael. (2000). The new public management. Improving research and policy dialogue. Berkeley: University of California Press.

Campos Acuña, Concepción. (2021). La Gestión de los Fondos Next Generation. Claves de la revolución administrativa. Madrid: Wolters Kluwer.

CLAD, Centro Latinoamericano de Administración para el Desarrollo. (2020). Carta iberoamericana de innovación en la gestión pública. Caracas: CLAD.

Generalitat de Catalunya. (2013). Informe de la Comissió d’experts per a la reforma de l’Administració pública i el seu sector públic. Constituïda per Ordre GRI/29/2013 de 18 de febrer. Barcelona: Generalitat de Catalunya.

Ismail, Salim, Malone, Michael S., i Van Geest, Yuri. (2016). Organizaciones exponenciales. Singularity University Books.

Jiménez Asensio, Rafael. (2021). Organización administrativa y gestión por proyectos (El caso de las unidades administrativas temporales y estructuras similares de gestión de proyectos financiados con fondos europeos). Madrid: INAP.

Laloux, Frederic. (2016). Reinventar las organizaciones. Barcelona: Arpa.

Longo, Francisco. (2021). Comentarios sobre la Dirección Pública Profesional. Documentos de trabajo del Grupo de Expertos para la Reforma de la Administración General del Estado. [Text no publicat].

Mazzucato, Mariana. (2021). Misión economía: una guía para cambiar el capitalismo. Madrid: Taurus.

Metcalfe, Les, i Richards, Sue. (1989). La modernización de la gestión pública. Madrid: INAP.

Osborne, David, i Gaebler, Ted. (1994). La reinvención del Gobierno. La influencia del espíritu empresarial en el sector público. Barcelona: Paidós.

Ramió, Carles. (2001). Los problemas de la implantación de la nueva gestión pública en los países latinos. Modelo de estado y cultura institucional. Revista del CLAD Reforma y Democracia, 21, 75-115.

Ramió, Carles. (2019). Inteligencia artificial y Administración pública. Robots y humanos compartiendo el servicio público. Madrid: Catarata.

Ramió, Carles. (2021a). Introducción. Dins Concepción Campos Acuña (dir.), La gestión de los Fondos Next Generation. Claves de la revolución administrativa. Madrid: Wolters Kuwer.

Ramió, Carles. (2021b). Innovación pública en Iberoamérica. Presente y tendencias de futuro. Caracas: CLAD.

Robertson, Brian. (2015). Holacracia. El nuevo sistema organizativo para un mundo en continuo cambio. Barcelona: Empresa Activa.

Tamames, Rafael. (2018). ¿Qué robot se ha llevado mi queso? Barcelona: Alienta.




DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rcdp.i63.2021.3725



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.