El Consell de l'Audiovisual de Catalunya

Joaquín Tornos Mas

Resum


L’aparició d’operadors privats en el paisatge audiovisual va exigir a l’ordenament jurídic l’adopció de diferents mesures per tal de garantir la concurrència dintre del sector i que aquesta concurrència no derivés en una utilització irresponsable de la llibertat d’informació.

En ser el govern part interessada en l’ordenació d’aquest sector especialment sensible, en tant que titular d’un sector públic audiovisual i subjecte afectat per la utilització de la llibertat d’informació, en la pràctica totalitat dels països del nostre entorn s’encomanà la intervenció en el sector a entitats independents a les quals s’atribueix la funció de regulació del sector.

Si bé a Espanya no existeix una autoritat reguladora de l’audiovisual, a Catalunya es va crear el Consell de l’Audiovisual de Catalunya mitjançant la Llei 8/1996, modificada posteriorment per la Llei 2/2000. Actualment el CAC està reconegut a l’Estatut de Catalunya del 2006.

L’article analitza la competència de la Generalitat de Catalunya per a la creació del CAC, i la seva composició, funcions i potestats, amb referència especial a la potestat normativa i sancionadora.

Aquesta anàlisi permet formular unes conclusions finals en relació amb la naturalesa del CAC. El CAC es qualifica com a institució estatutària independent que no forma part de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.


Paraules clau


Audiovisual; autoritat independent; potestat normativa; regulació.

Text complet:

PDF PDF (Español)




 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.