El segon nivell del govern local en el context dels sistemes de govern multi-nivell d’Europa: el marc institucional i perspectives de reforma

Xavier Bertrana Horta, Hubert Heinelt

Resum


Aquest article estudia, des d’un enfocament comparat, el segon nivell de govern local en 12 països europeus. La primera part de l’article identifica les diferències i similituds en la configuració institucional del segon nivell de govern local. Tal com exposem, la posició del segon nivell de govern local en el context dels sistemes de govern multi-nivell està molt influenciada per l’organització territorial i els sistemes de descentralització política i administrativa de cada país. Ambdós factors en defineixen la força institucional en relació amb l’estat central, les regions (si existeixen) i els municipis. No obstant això, aquesta conclusió es desdibuixa en analitzar els processos de reforma que afecten el segon nivell de govern local durant la darrera dècada a la segona part de l’article. Des d’una perspectiva institucional, el segon nivell de govern local és més dèbil als països del sud i de l’est d’Europa que en la majoria dels països de l’Europa central i del nord, però les limitacions legals i polítiques, pel que fa a la reforma, són més altes, cosa que demostra que les relacions intergovernamentals (central-local) encara tenen una influència decisiva en els debats en curs sobre el redimensionament de l’estat.


Paraules clau


Govern local; segon nivell; Europa; relacions intergovernamentals (central-local); reforma institucional.



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/20.8030.01.4



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.