Cap a una visió integral de la qualitat legislativa. Introducció a la secció monogràfica “La qualitat de la llei” (CA-ES)

Josep Maria Vilajosana i Rubio

Resum


Quins trets cal que tingui una llei per a ser una bona llei? En aquesta introducció es fa un breu repàs de les condicions mínimes que un estudi sobre aquesta qüestió hauria de tenir. Atès l’abast i les diferents perspectives que són necessàries, caldria que aquest estudi, fins ara circumscrit principalment al dret administratiu, acabés sent multidisciplinari. Les qüestions plantejades són cinc: 1.La llei comunica adequadament el missatge que vol transmetre? En aquest context, calen si més no, estudis de lingüística i filosofia del llenguatge. 2. L’aprovació d’una llei origina problemes sistèmics? En aquest cas, és útil la teoria del dret. 3. Quin és el grau d’obediència i aplicació de la normativa aprovada? Aquest punt cal que s’abordi amb instruments de sociologia i psicologia social. 4. Es tracta d’una llei efectiva i eficient? L’anàlisi econòmica prestaria un bon servei. 5. Les mesures aprovades són valorativament coherents? En aquest àmbit, caldria combinar el dret constitucional amb la filosofia del dret, moral i política. Les contribucions d’aquest número monogràfic, evidentment, no responen tots aquests interrogants ni s’hi reflecteixen totes les perspectives esmentades, però se n’aborden un bon grapat i d’una manera profunda i original.


Paraules clau


problemes sistèmics; obediència; aplicació; eficàcia; eficiència; coherència valorativa





 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.