Dossier sobre la integració europea: especial referència al Brexit i l’estat de dret

Mariona Illamola Dausà

Resum


Aquest dossier té per objecte la sistematització de la bibliografia més actualitzada i dels recursos més rellevants sobre dos aspectes en l’estat actual de la integració europea. Per la seva novetat i particularitat, s’han escollit dues qüestions. D’una banda, l’anomenat Brexit, i, per tant, les implicacions de l’activació per primer cop de l’article 50 TUE, amb la particularitat i la problemàtica que en deriven, especialment, pel fet que siguin el Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord qui ho hagi fet, atesa la situació entre la República d’Irlanda i Irlanda del Nord. I, de l’altra, les possibles vulneracions de l’estat de dret per part d’Hongria i Polònia, que han comportat, també per primer cop, l’activació del Marc de l’Estat de Dret i de l’inici del mecanisme preventiu de l’article 7 TUE, complementat amb la interposició de recursos d’incompliment. En aquest dossier s’han classificat aquests dos desafiaments de manera separada. Així mateix, a l’apartat relatiu a l’estat de dret també es tracten de manera diferenciada tots dos països.


Paraules clau


Brexit; Tractat de la Unió Europea; Unió Europea; article 50 TUE; estat de dret; article 7 TUE; Polònia; Hongria; Regne Unit

Text complet:

PDF EPUB


DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rcdp.i59.2019.3386



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.