Noves perspectives per a l’Europa social: el "pilar social" i el Semestre Europeu com a impulsors d’un nou paradigma dels drets socials?

Stephan Grohs

Resum


La política europea s’ha centrat en les polítiques econòmiques i pressupostàries després de la crisi financera de 2007-2008 i els plans d’austeritat que la van succeir. En els darrers anys, especialment en els de la Comissió Juncker (2014-2019), han sorgit problemes socials nous en l’agenda europea i la política social europea ha guanyat impuls, almenys retòricament. La "socialització" del Semestre Europeu, la declaració d’un "Pilar europeu de drets socials" i el recalibratge del Fons Social Europeu són parts fonamentals d’aquesta nova agenda social. Mentre que això sembla una revitalització prometedora d’una Europa social, els criteris normatius clàssics per a la política social s’han mantingut més o menys estancats. En aquest article ens preguntem si ens trobem davant d’una manera de governar nova i prometedora amb conseqüències polítiques importants o si es tracta només de mesures simbòliques pensades per donar a Europa una imatge més social. En examinar aquesta qüestió, en l’article s’avaluen les recomanacions específiques per país (REP) d’Espanya i Alemanya en relació amb les polítiques socials als semestres europeus. En primer lloc, ens preguntem si les recomanacions reflecteixen les constel·lacions específiques de problemes i la nova agenda del "pilar social". En segon lloc, avaluem fins a quin punt ambdós estats membres integren les REP en les seves polítiques nacionals.


Paraules clau


política social europea; semestre europeu; Pilar europeu de drets socials; drets socials; dret tou; Unió Europea



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rcdp.i59.2019.3358



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.