Com obrir les caixes negres de les Administracions públiques? Transparència i rendició de comptes en l’ús dels algoritmes (CA-EN)

Agustí Cerrillo i Martínez

Resum


La governança intel·ligent és un nou model de gestió pública que s’està dibuixant a mesura que l’ús dels algoritmes es va estenent entre les administracions públiques. Aquest nou model s’enfronta a diversos riscos, entre els quals destaca l’opacitat. A l’article s’analitzen els factors que poden determinar que l’ús dels algoritmes generi opacitat a les administracions públiques. A partir de la identificació d’aquests factors, s’exposen els mecanismes per canalitzar la transparència dels algoritmes a través dels quals la ciutadania pot accedir i conèixer el contingut dels algoritmes i el seu funcionament. També es presenten els mecanismes a través dels quals les administracions públiques poden rendir comptes per les decisions que es prenen a través dels algoritmes. Finalment, es proposa l’oportunitat d’impulsar un marc institucional que fomenti una bona governança intel·ligent.


Paraules clau


governança intel·ligent; intel·ligència artificial; algoritme; transparència; rendició de comptes



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rcdp.i58.2019.3277



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.