La consulta prèvia en el procediment d'elaboració de reglaments autonòmics

Irene Araguàs Galcerà

Resum


La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques (LPAC), dedica el seu títol VI (arts. 127 a 133) a regular amb caràcter bàsic l'elaboració de disposicions generals; preceptes que, juntament amb altres previsions de la LPAC, van ser objecte del recurs d'inconstitucionalitat núm. 3268-2016, interposat per la Generalitat de Catalunya, resolt per la Sentència del Tribunal Constitucional de 24 de maig de 2018. En aquest context, el present treball té per objecte l'estudi de la consulta prèvia en l'elaboració de disposicions reglamentàries autonòmiques. En particular, s'examinen els aspectes més destacats en la configuració legal de la consulta prèvia incorporada a l'art. 133 de la Llei 39/2015; els pronunciaments continguts en l'STC de 24 de maig de 2018 i els seus efectes en l'elaboració de reglaments autonòmics; els termes en els quals, fins ara, s'ha dut a terme la consulta prèvia; així com les perspectives de futur d'aquest tràmit participatiu. 

Paraules clau


reglaments; participació; transparència; grups de pressió; grups d'interès; procediment comú; procediment administratiu; dret administratiu



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rcdp.i58.2019.3170



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.