Un estat plurinacional? Possibilitats i límits del model d'estat nació per sostenir una comunitat política en un món de nacions globalitzat

Peter Ehret

Resum


Tot i estar fundat en els drets universals dels seus ciutadans, el concepte de l'Estat liberal encara s'assembla a l'Estat nació monista quan s'intenta aplicar a una comunitat política. Conseqüentment, el plurinacionalisme posa en qüestió la viabilitat de la teoria liberal a l'hora de justificar raonadament una comunitat política amb ciutadans lliures i iguals. Més enllà d'això, sorgeix un dilema normatiu central en la teoria liberal. D'una banda, el liberalisme emfatitza el paper actiu de la ciutadania en la formulació de les seves condicions de llibertat. Al mateix temps, denfesa la seva protecció de l'esfera pública com a subjecte passiu de drets humans. En conseqüència, la teoria liberal es divideix en una visió més contextualitzada en accions socials i una consideració atomística de la societat basada en un reconeixement positiu de drets abstractes. Davant d'aquesta aparent dicotomia, aquest treball utilitza una "tercera via" entre la teoria tradicional liberal-democràtica i aproximacions més "comunitaristes" subratllant la importància de l'Estat com a garant de la comunitat legal comuna, el qual ha de tractar els seus afers legislatius en la seva condició individual i col·lectiva. Els coneixements obtinguts arran del debat sobre el plurinacionalisme contribuiran a reconciliar aquests enfocaments aparentment oposats. Està demostrat que ambdues visions - enlloc de ser concepcions enfrontades - són més aviat dues cares de la mateixa moneda. 


Paraules clau


nació; Estat nació; democràcies plurinacionals; Hegel; liberalisme; plurinacionalisme; federalisme



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rcdp.i57.2018.3162



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.