La insuficiència de mecanismes de denúncia efectiva davant la vulneració de drets fonamentals en els procediments de deportació d'estrangers

Iker Barbero, Mariona Illamola Dausà

Resum


Tot i que cada vegada són més les institucions internacionals que advoquen per la implantació de mecanismes de denúncia per vulneració de drets fonamentals en procediments de deportació, a l'ordenament espanyol no existeix un mecanisme específic en situacions de detenció, internament i expulsió d'estrangers sent els procediments administratius i penals genèrics la única opció. Tanmateix, el dret a una defensa legal és ineficaç, suspès o inexistent en diversos moments del procés sancionador i del control de fronteres. Aquest article discutirà els principals conflictes que afecten bàsicament al dret fonamental a una tutela judicial, concloent en assenyalar la necessitat d'habilitar mecanismes de denúncia, i augmentar el zel institucional i judicial per garantir l'efectivitat d'aquest dret com a condició sine qua non per la denúncia de conculcacions de drets. No es poden idear futurs mecanismes sense ser conscients de la situació actual, assenyalar les llacunes normatives, les males praxis policials i les vulneracions de drets fonamentals existents.


Paraules clau


drets fonamentals; fronteres; mecanisme de denúncia efectiva; estrangeria; expulsió; immigració



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rcdp.i57.2018.3145



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.