L’estat d’alarma per la crisi de la COVID-19 i l’afectació de l’autogovern territorial (CA-ES)

Gerard Martín Alonso

Resum


La declaració de l’estat d’alarma per afrontar la crisi de la COVID-19 ha afectat l’autogovern territorial. Aquesta afectació no només s’ha produït per l’exercici de les competències exorbitants que han correspost a les institucions estatals durant la vigència de l’esmentat estat excepcional, sinó que també l’exercici de les competències ordinàries estatals ha tingut uns efectes rellevants sobre l’autogovern autonòmic. El present article estudia l’abast de les mesures aprovades per l’Estat i la seva incidència sobre la capacitat de govern de les comunitats autònomes. A més, també pondera el paper desenvolupat per la Conferència de Presidents i reflexiona sobre la regulació de l’ingrés mínim vital aprovat pel Govern espanyol.


Paraules clau


estat d’alarma; autogovern; Conferència de Presidents; duplicitats; competències

Cites


Álvarez, Vicente. (2020). El coronavirus (COVID-19): respuestas jurídicas frente a una situación de emergencia sanitaria. El Cronista del Estado Social y Democrático de Derecho, 86-87, 6-21.

Boix, Andrés. (4 de junio de 2020). Las competencias autonómicas durante el estado de alarma y la desescalada [Entrada de blog]. No se trata de hacer leer.

García de Enterría, Andrea, y Navarro, Ignacio. (2020). La actuación de las Cortes Generales durante el estado de alarma para la gestión de la crisis del COVID-19. Revista de las Cortes Generales, 108, 245-288.

Kölling, Mario. (2020). Federalism and the COVID-19 crisis: A perspective from Spain. Cuadernos Manuel Giménez Abad, 19, 41-43.

Lecumberri, Gabriel. (2020). El Derecho de excepción, una perspectiva de Derecho Comparado. España: estado de alarma. Bruselas: Servicio de Estudios del Parlamento Europeo.

Santamaría Pastor, Juan Alfonso. (2020). Notas sobre el ejercicio de las potestades normativas en tiempos de pandemia. En David Blanquer (coord.), COVID-19 y Derecho Público (durante el estado de alarma y más allá) (p. 207-239). Valencia: Tirant lo Blanch.

Síndic de Greuges. (2020). Salut i drets en la crisi de la COVID-19. Barcelona: Síndic de Greuges de Catalunya.

Velasco, Francisco. (2020). Estado de alarma y distribución territorial del poder. El Cronista del Estado Social y Democrático de Derecho, 86-87, 78-87.




DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rcdp.i0.2020.3536



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.