El concepte d’impost mediambiental en vista de la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea en matèria d’ajudes d’estat

Estela Ferreiro Serret

Resum


La delimitació del concepte d’impost mediambiental és una qüestió complexa per la multiplicitat de termes empleats, per les diverses definicions que han fet diferents institucions internacionals i nacionals, així com per les teories econòmiques diverses amb què es fonamenten. No obstant això, després de la sentència relativa a l’assumpte Jordi Transportes Besora, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) prioritza els efectes sobre el medi ambient com a element determinant per qualificar un impost com a mediambiental.

La finalitat d’aquest treball és la de contrastar l’esmentada posició amb l’adoptada en relació amb l’aplicació de la normativa de les ajudes d’estat, concretament, respecte a l’aplicació de l’article 107.1 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFEU). Per això farem una anàlisi crítica de tres sentències essencials en la matèria, determinant quins són els elements que el TJUE té en compte per valorar si la finalitat mediambiental pot servir com a justificació de la selectivitat material de l’impost o d’algun dels elements de la seva estructura.

Paraules clau


Impost mediambiental; ajuts d’estat; selectivitat material.



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/20.8030.01.68



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.