El discurs legal-normatiu com a praxis social. Anàlisi crítica de les lleis sobre habitatge per a habitants de la Ciutat de Buenos Aires en situació de pobresa

Mariana Carolina Marchese

Resum


En aquest article s'analitza lingüísticament un corpus de textos legals, produïts entre els anys 1997 i 2005, mitjançant els quals el Govern de la Ciutat Autònoma de Buenos Aires va crear programes socials vinculats a la problemàtica d'habitatge que pateixen les persones en situació de pobresa a l'esmentada ciutat. El marc teòric és l'Anàlisi Crítica del Discurs i la metodologia és qualitativa i inductiva. L'anàlisi lingüística es realitza a través del Mètode sincronicodiacrònic d'anàlisi lingüística de textos, de la Teoria de la jerarquització de la informació i dels conceptes gènere i camp d'acció. L'estudi del corpus manifesta que, encara que es reconeix la problemàtica d'habitatge, la manera de distribuir la informació discursiva tendeix a privilegiar la figura del Govern de la Ciutat mentre que, parallelament, les solucions proposades s'associen a serveis públics ja existents i a subsidis. Finalment, a partir d'aquestes dades, es reflexiona sobre el gènere legal com una manera d'acció discursiva que es projecta en la praxi social concreta i quotidiana.

Paraules clau


Anàlisi crítica del discurs; lleis; habitatge.

Text complet:

PDF (Español)




 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.