El centre i la perifèria de la llengua catalana als llibres d’estil: Catalunya i les Illes Balears

Rosa Maria Calafat Vila

Resum


Aquest article vol analitzar fins a quin punt la política lingüística de l’Estat, amb l’espanyol com a única llengua oficial, afecta el contínuum lingüístic català en les propostes prescrites en els llibres d’estil per als mitjans de comunicació de les televisions autonòmiques de Catalunya i de les Illes Balears. Ens centram en l’observació de la llengua de segona oralitat —“oralitat mediatitzada des de la telepresència i la teleabsència” (Gifreu, 2003: 142)— que prescriuen els següents llibres d’estil: per una banda, el Llibre d’estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (recurs en línia); per l’altra, el Llibre d’estil per als mitjans de comunicació orals i escrits (2005) i el Llibre d’estil d’IB3 (2006), per als mitjans illencs. Analitzam els continguts lingüístics i sociolingüístics d’aquestes obres. Establim fins a quin punt la varietat diafàsica als mitjans de comunicació ampliaria els seus recursos expressius a partir de l’espanyol, fonamentalment en els registres d’alta oralitat, pseudocol·loquial, que funcionen per als espais de ficció i d’humor; i, d’altra banda, com aquesta varietat funcional, en recórrer a la varietat diatòpica per crear lèxic audiovisual, restringiria les solucions proposades a les demarcacions autonòmiques i, àdhuc, subautonòmiques a les quals es dirigeix. Alhora, esmentam les possibles conseqüències sociolingüístiques d’aquesta fragmentació autonòmica.


Paraules clau


català estàndard; llibres d’estil; llengua mediàtica; centre i perifèria; pseudocol·loquial; mitjans de comunicació

Text complet:

PDF EPUB

Cites


Bassols, Margarida, Castellanos, Josep-Anton, i Torrent, Anna M. (2004). Annex 7: Informe sobre la qualitat de la llengua de la televisió en català. Quaderns del CAC, núm. extraordinari setembre, 231-264.

Bibiloni, Gabriel. (1997). Llengua estàndard i variació lingüística. València: Tres i Quatre.

Bibiloni, Gabriel. (2007). L’ús de la llengua catalana a IB3 Televisió. Coneixements, Usos i Representacions Socials de la Llengua Catalana, 1.

Camps, Oriol. (2007). Sobre la qualitat de la llengua dels mitjans de la CCRTV. Quaderns del CAC, 28, 3-11.

Casals, Daniel. (2001). Les polèmiques entre lights i heavies i les seves repercussions en l’elaboració dels models lingüístics per als mitjans de comunicació de massa. Dins Miquel Àngel Pradilla (ed.), Societat, llengua i norma. A l’entorn de la normativització de la llengua catalana (p. 127-162). Benicarló: Edicions Alambor.

Company, Catalina, i Puigròs, M. Antònia. (2006). Llibre d’estil d’IB3. Palma: Consorci per al Foment de la Llengua Catalana i la Projecció Exterior de la Cultura de les Illes Balears.

Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. (2010). Llibre d’estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (edició en línia).

Darder, Laia. (2015). La variació lingüística en els mitjans audiovisuals com a estratègia conscient. Treballs de Sociolingüística Catalana, 25, 303-316.

Diari de Barcelona. (1987). Un model de llengua pels mitjans de comunicació. Llibre d’estil del Diari de Barcelona. Barcelona: Empúries.

Dolç, Mavi. (1990). Tants models, tantes llengües? Dins Antoni Ferrando (ed.), La llengua als mitjans de comunicació (p. 225-234). Universitat de València: Institut de Filologia Valenciana.

Dressler, Wolfgang U. (1987). La mort de les llengües. Límits, 3, 87-97. Diccionari català-valència-balear (edició en línia). Barcelona: IEC.

Drou, Pere. (2000). Llibre d’estil d’El Punt: model de llengua [redacció provisional, exemplar fotocopiat].

Fuster, Joan. (1990). Per a una cultura catalana majoritària. Dins Antoni Ferrando (ed.), La Llengua als mitjans de comunicació (p. 149-172). Universitat de València: Institut de Filologia Valenciana.

Gallison, Robert. (2000). La pragmatique lexiculturelle pour accéder autrement, à une autre culture, par un autre lexique. Mélanges Crapel, 25, 47-73.

Gifreu, Josep. (2003). Els mitjans audiovisuals, laboratoris de segona oralitat. Dins Joan Martí i Josep M. Mestres (eds.), L’oralitat i els mitjans de comunicació: actes del seminari del CUIMPB-CEL (p. 137-147). Barcelona: IEC.

Gifreu, Josep. (2011). El procés de normalització del català en els mitjans de comunicació: notes sobre l’evolució de la recerca, 1980-2010. Treballs de Sociolingüística Catalana, 21, 73-82.

Haugen, Einar. (1966). Language Conflict and Language Planning. The case of Modern Norwegian. Cambridge, Mass: Harvard University Press.

Kailuweit, Rolft. (2002). Català heavy-català light: una problemàtica de la “lingüística de profans”. Zeitschrift für Katalanistik, 15, 169-182.

Lamuela, Xavier. (1994). Estandardització i establiment de les llengües. Barcelona: Edicions 62.

López del Castillo, Lluís. (1976). Llengua standard i nivells de llenguatge. Barcelona: Editorial Laia.

Marí, Isidor. (2007). La consolidació d’un estàndard oral: límits i condicions. Quaderns del CAC, 28, 32-37.

Marzà, Anna, i Prats, Ana M. (2018). La llengua perifèrica. El doblatge a les televisions públiques valenciana i balear. Vic: Eumo Editorial.

Massanell, Mar. (2009). El col·loquial mediatitzat en les sèries de ficció i el català nord-occidental: un encaix difícil. Dins Margarida Bassols i Mila Segarra (ed.), El col·loquial dels mitjans de comunicació (p.159-184). Vic: Eumo.

Mollà, Toni, i Viana, Amadeu. (1989). Curs de sociolingüística 2. Alzira: Bromera.

Nadal, Josep M. (1992). Llengua escrita i llengua nacional. Barcelona: Quaderns Crema.

Ninyoles, Rafael. (2017). Conflicte lingüístic valencià. El País Valencià a l’eix mediterrani. Alacant: Publicacions Universitat d’Alacant.

Payrató, Lluís. (1985). La interferència lingüística. Comentaris i exemples català-castellà. Barcelona: Curial, Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Pazos, M. Lluïsa. (1992). La violació del català. La subordinació de la llengua a València i a Barcelona. Barcelona: Tibidabo Edicions.

Pericay, Xavier. (1986). Verinosa llengua. Barcelona: Empúries.

Picó, Neus, i Ramon, Magdalena. (2005). Llibre d’estil per als mitjans de comunicació orals i escrits. Palma: Consell de Mallorca, Universitat de les Illes Balears.

Pla, Albert. (1989). Problemes dels correctors i assessors dels mitjans de comunicació. Dins Joan Martí, Lídia Pons i Joan Solà (cur.), Actes de les Terceres Jornades d’Estudi de la Llengua Normativa (p. 214-259). Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

Pradilla, Miquel A. (2015). La catalanofonia. Una comunitat del segle XXI a la recerca de la normalitat lingüística. Barcelona: IEC-Secció Filològica.

Solà, Joan. (1999). Parlem-ne. Converses lingüístiques. Barcelona: Proa.




DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rld.i73.2020.3394



 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.