La creació terminològica en el subdomini jurídic de la criminalitat organitzada en espanyol

Encarnación Tabares Plasencia, Dunia Hourani Martín

Resum


El tractament juridicopenal sistemàtic de la criminalitat organizada és relativament nou. Una de les fites històriques en la seva regulació com a fenomen global és l'anomenada comunament Convenció de Palerm, un tractat multilateral patrocinat per les Nacions Unides en contra del crim organitzat transnacional (2000). Les normes i altres documents jurídics derivats d'aquest instrument internacional presenten una terminologia de nou encuny que es troba en competència amb termes ja existents en els textos normatius i d'aplicació dels ordenaments jurídics hispànics sobre la mateixa matèria.

La  nostra intenció en aquest treball és mostrar la possible influència d'aquesta nova terminologia, creada en l'àmbit internacional, en el lèxic especialitzat espanyol dels diferents ordenaments jurídics hispànics a Europa i Amèrica en aquest subdomini jurídic. Per estudiar el comportament real dels termes, que doni compte de la seva possible variació (formal i conceptual), ens ocuparem de l'anàlisi de termes centrals en aquest àmbit, com organització criminal i grup criminal organitzat, així com d'altres, com associació il·lícita. L'anàlisi està basada en el corpus CRIMO. 


Paraules clau


criminalitat organitzada; ordenaments jurídics hispànics; creació terminològica; variació



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rld.i70.2018.3192



 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.