Els debats lingüístics sobre la integració dels immigrants a França: integració immigratòria o control immigratori?

Vicent Climent-Ferrando

Resum


Aquest treball presenta una anàlisi crítica del discurs de les polítiques lingüístiques de França relatives a la integració d’immigrants. Segueix l’evolució dels debats de política lingüística i analitza com aquests han mutat progressivament des de la integració dels immigrants al control dels immigrants, convertint-se en la ideologia dominant en l’actualitat i creant un lligam entre aquests dos camps anteriorment separats. Aquest treball analitza empíricament els requisits lingüístics obligatoris adoptats pels immigrants que pretenen entrar a França, residir-hi, reunir-s’hi amb la família, o naturalitzar-s’hi. També analitza de forma empírica el discurs i els dispositius narratius emprats per a invocar els mites i les convencions, identitats i valors nacionals, destinats a legitimar aquest enfocament lingüístic utilitari. Conclou que aquest nou instrument –la llengua– revela un pensament estratègic per part de les elits polítiques de França consistent a utilitzar un discurs políticament acceptat -el de la integració, la participació i la inclusió– per a assolir resultats potencialment criticables i discriminatoris de l’exclusió i del control.


Paraules clau


Política; immigració; integració; llengua; França; anàlisi del discurs; debats; control; ideologia. France; discourse analysis; debates; control; ideology.



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/20.8030.02.97



 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.