Es pot ensenyar a persuadir amb els senyals del metadiscurs? Una proposta docent

Ricardo-María Jiménez

Resum


Aquest article presenta una proposta docent sobre l’ensenyament de la persuasió en el discurs oral. En concret, se centra en la importància que els alumnes de dret aprenguin els conceptes principals  de retòrica i que facin servir alguns senyals  del metadiscurs del model de Hyland per persuadir a través de l’ethos, del logos i del pathos. La proposta docent correspon a diverses assignatures del grau de dret.

La proposta docent, que correspon a una assignatura del grau de dret consta de quatre etapes. La primera busca endinsar els alumnes en la vida intel·lectual, per mitjà de la lectura reflexiva d’obres literàries relacionades amb l’àmbit jurídic. La segona proporciona als estudiants coneixements retòrics que són imprescindibles per saber persuadir. En tercer lloc, se’ls explica la teoria del metadiscurs i la seva rellevància per a la persuasió. Per últim, els alumnes redacten i pronuncien un discurs oral on apliquen els coneixements i les competències adquirides.



Paraules clau


Persuasió; retòrica; metadiscurs; ensenyament de la llengua per a finalitats jurídiques.

Text complet:

PDF (Español)


DOI: http://dx.doi.org/10.2436/20.8030.02.3



 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.