Constitució italiana, sentències del tribunal constitucional i la distribució de competències sobre llengües minoritàries

Alessia Vacca

Resum


La primera part de l’article examina la Constitució italiana (art. 6) i la distribució de competències entre l’estat italià i les regions (art. 117) pel que fa a les llengües minoritàries abans i després de la reforma constitucional del 2001 (Llei constitucional núm. 3, de 2001).

L’article examina algunes sentències del Tribunal Constitucional italià sobre les llengües minoritàries per mostrar com van tenir una importància primordial per al desenvolupament de la legislació en aquest sector.

A la segona part, l’article posa el focus en la sentència del Tribunal Constitucional núm. 159, de 2009.

Després es veu el projecte de reforma constitucional “Renzi Boschi” i la distribució de competències en relació amb les llengües minoritàries sota aquesta reforma constitucional recent, que de moment encara no està en vigor, ja que s’ha de sotmetre a referèndum.

 


Paraules clau


Llengües minoritàries, constitució italiana (art. 6), reformes, Llei constitucional núm. 3, de 2001, reforma constitucional “Renzi Boschi” (art. 70 i 117), sentències del Tribunal Constitucional, sentència núm. 159 de 2009 del Tribunal Constitucional ital



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/20.8030.02.139



 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.