Reflexions a l'entorn del sistema de govern de les universitats davant del repte de modernització de la governança universitària

Rafael Martínez Martínez

Resum


El model de governança de les universitats espanyoles està en qüestió. Per això, des de fa temps, es mira cap a Europa on s'està avançant des d'un model de governança tradicional col·legiat a un model de parts interessades externes. En qualsevol cas, caldrà que l'autonomia universitària creixi, la qual cosa implicarà flexibilitat jurídica i diferenciació d'estratègies entre les universitats, a més d'oferta, organització, etc. Aquest nou model implica un canvi substancial del govern i de la gestió. Així, doncs, caldrà familiaritzar-se amb els conceptes com ara objectius, transparència, rendició de comptes, avaluació, eficàcia, eficiència i control. Igualment es fa referència a un Board, majoritàriament amb membres externs i un president al capdavant que determina les línies estratègiques de la universitat i que elegeix el rector. Aquest últim, per la seva banda, haurà de disposar de coneixements o experiència en gestió, satisfer els objectius que li determini el Board i retre-li comptes. La manera com s'integra aquest nou model de governança a la cultura universitària espanyola és l'objectiu de tres documents de treball de l'ACUP, la CRUE i la Fundació CYD, i el Ministeri d'Educació. La finalitat d'aquest treball és analitzar i avaluar la modernització del sistema de govern que implica el canvi de model de governança.

Paraules clau


Governança universitària; tipologies governança; autonomia universitària; sistemes de govern universitari.

Text complet:

PDF PDF (Español)




 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.