La incidència del nou model de finançament autonòmic en les hisendes locals de Catalunya: autonomia local i reserva de llei

Javier Martín Fernández

Resum


La reforma dels estatuts d’autonomia de les comunitats autònomes, en especial de l’Estatut de Catalunya, ens serveix per plantejar un dels temes més controvertits de la nostra Constitució de 1978 (CE): el paper de l’Estat i les comunitats autònomes en la hisenda local.

No és objecte d’aquest treball formular un judici de constitucionalitat sobre la proposta de reforma de l’Estatut que es debat actualment a les Corts. Únicament volem deixar plantejats determinats elements que cal tenir en compte en aquest debat.

Amb aquest objectiu i en primer lloc, s’estudien els principis d’autonomia tributària i de suficiència financera de les entitats locals. Un apartat especial es dedica a l’anomenada corresponsabilitat fiscal, plasmació del primer d’aquests principis.

A continuació es porta a terme una anàlisi constitucional del paper de l’Estat i de les comunitats autònomes per fer efectiu el principi d’autonomia tributària local. Això ens porta a analitzar, seguidament, els preceptes de la proposta de reforma de l’Estatut de Catalunya referits a les hisendes locals.

En tercer lloc, ens ocupem del principi de reserva de llei i de la seva incardinació amb l’autonomia local, amb especial atenció al paper de les ordenances fiscals. El treball acaba amb una referència a la col·laboració entre les diferents administracions territorials en l’aplicació dels tributs locals.

 


Paraules clau


Finançament local; hisendes locals; tutela financera; suficiència financera; reserva de llei.

Text complet:

PDF PDF (Español)




 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.