La desitjable descentralització del règim jurídic dels funcionaris d’Administració local amb habilitació de caràcter nacional. L’aplicació a Catalunya d’una previsió similar a la previsió especial per al País Basc de 2021

Joan Anton Font Monclús

Resum


La disposició final primera de la Llei 22/2021, de 28 de desembre, de pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2022, modifica l’apartat 7 de la disposició addicional segona de la Llei de bases de règim local (LRBRL), per preveure que, en l’àmbit de la Comunitat Autònoma del País Basc, totes les facultats previstes a l’article 92 bis i concordants de l’esmentada llei en relació amb els funcionaris d’Administració local amb habilitació de caràcter nacional (FALHN) seran assumides en els termes que fixi la normativa autonòmica. Entre aquestes facultats, s’hi inclouen la selecció, l’aprovació de l’oferta pública d’ocupació per cobrir les vacants existents en el seu territori, la convocatòria en el seu territori dels processos de provisió, el nomenament del personal funcionari, l’assignació de la primera destinació i les situacions administratives. La fórmula jurídica aplicable per al País Basc, també ho és a Catalunya, tenint en compte els antecedents d’èxit més immediats, de quan, fruit del primer redactat de l’EBEP, la Generalitat en tenia les competències.


Paraules clau


funcionaris d’Administració local amb habilitació de caràcter nacional; Administració local; autonomia local; funció pública; descentralització

Text complet:

PDF EPUB

Cites


Consejo General de Colegios de Secretarios, Interventores y Tesoreros de la Administración Local. (Ed.). (2014). Análisis de la Ley 27/2013, de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local [Número extraordinari]. Revista de Estudios Locales, 169.

Font Monclús, Joan Anton. (2020). Secretaris, interventors i tresorers d’Administració local. Cap a una habilitació local. Tirant lo Blanch.

Fuentes i Gasó, Josep Ramon. (2015). Consecuencias de la Ley 27/2013, de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local en el régimen local de Cataluña. Revista Vasca de Administración Pública (RVAP), 101, 55-88.

Fuentes i Gasó, Josep Ramon. (2018). Sobre el ámbito competencial de los entes locales. La interpretación de la jurisprudencia constitucional de su alcance en materia ambiental. Revista Vasca de Administración Pública (RVAP), 112, 49-98.

Gifreu Font, Judith. (2017). La atomización de la planta municipal y sus repercusiones en la prestación eficiente de los servicios mínimos obligatorios: la operatividad de la función coordinadora de las diputaciones provinciales. Dins Luciano José Parejo Alfonso (dir.) i Antonio Arroyo Gil (coord.), El futuro de la Administración local y el papel de los Gobiernos locales intermedios. Fundación Democracia y Gobierno Local.

Martí Sardà, Isidre. (2019). La provisión de puestos de trabajo. Dins Isidre Martí Sardà (coord.), Manual sobre el nuevo régimen jurídico de los funcionarios de la Administración local de carácter nacional. Atelier.




DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rcdp.i65.2022.3788



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.