Una pregunta sense resposta o incontestable? La competència del Parlament escocès de legislar per a la celebració d’un referèndum d’independència per Escòcia

Elisenda Casañas Adam

Resum


Aquest article analitza els debats sobre si el Parlament escocès podia legislar unilateralment sobre la celebració d’un referèndum d'independència que va conduir a la votació de 2014. En primer lloc, s’exposa el marc jurídic rellevant i després es posa de relleu les diferents posicions presentades en aquest sentit. A continuació, sosté que aquestes posicions van respondre a diferents narratives constitucionals existents, pel que fa a la naturalesa del Regne Unit (unitària, federal o quasi federal i unionista) i com, en deixar aquesta qüestió oberta, es va evitar l’aval específic a una d'aquestes narratives. Finalment, es reflexiona sobre l'impacte dels aspectes específics del procés de 2014 en el debat competencial actual i sobre les opcions a l’abast del Parlament escocès de cara a legislar per un segon referèndum sobre la independència. En general, s'observa que un enfocament estrictament jurídic, a causa de l'existència d'aquestes narratives constitucionals contraposades, tal com succeeix també en altres estats plurinacionals, no proporcionarà una resposta satisfactòria a la qüestió competencial. Tot i estar emmarcat en termes legals, aquesta és una qüestió fonamentalment política que requereix una resposta política. 


Paraules clau


Independència; referèndum; Estat plurinacional; Escòcia; Regne Unit; procés sobiranista



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rcdp.i54.2017.2982



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.