Del referèndum a la secessió – El procés quebequès d’accés a la sobirania i les seves lliçons en matèria d’autodeterminació

Dave Guénette, Alain-G. Gagnon

Resum


El Quebec, arran dels dos referèndums sobre la seva sobirania de 1980 i 1995, ha estat d'alguna manera capdavanter entre les democràcies occidentals. Es tracta d'un estat modern i desenvolupat que cerca la independència nacional, no en temps de guerra o per raons d’opressió política greu, ni tampoc per acabar una dependència colonial al seu territori o per alliberar-se d’un sistema polític antidemocràtic, sinó més aviat per raons sobretot culturals, d'identitat, lingüístiques i econòmiques. En aquest sentit, i malgrat el fracàs dels seus dos intents referendaris, continua sent just concedir a la nació quebequesa un paper pioner en l’àmbit del reconeixement del dret a la secessió de les nacions minoritàries. Per donar-ne compte, estudiarem en aquest article el procés quebequès d’accés a la sobirania i les seves lliçons en matèria d’autodeterminació, especialment per als independentistes catalans.

Paraules clau


Autodeterminació externa; nacions minoritàries; secessió; referèndum; Quebec; procés sobiranista



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rcdp.i54.2017.2966



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.