Els organismes anticorrupció i l'exercici de la potestat sancionadora: límits i propostes per a la prevenció de la corrupció. En particular, el cas de l'Oficina Antifrau de Catalunya

Oscar Capdeferro Villagrasa

Resum


Els organismes de control són una peça clau en la lluita contra la corrupció. No obstant això, el seu funcionament a l'Estat espanyol durant els últims anys no sembla haver estat l'adequat, ja que han demostrat no haver estat capaços de posar fre a les pràctiques de corrupció. Malgrat el seu potencial en la lluita contra la corrupció, organismes anticorrupció especialitzats com l'Oficina Antifrau de Catalunya poden trobar-se que el seu impacte a l’hora d’acabar amb aquest fenomen es redueixi si no es pot assegurar l'efectivitat de la seva actuació de prevenció i control, per la qual cosa es proposa la possibilitat que l'ordenament jurídic anticorrupció estableixi obligacions de prevenció de la corrupció, i s'atribueixi als organismes especialitzats la potestat de sancionar en cas de compliment deficient.


Paraules clau


Corrupció pública; bona administració; ètica; controls; sancions.



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rcdp.i53.2016.2821



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.