La necessitat d’incrementar la inversió pública i l’aplicació de la regla de despesa

Ester Marco Peñas

Resum


El present treball analitza el principal límit de la despesa pública derivada de la disciplina pressupostària europea: la regla de la despesa. Partint de l'estudi de la seva configuració en la normativa europea, es determina el marge de maniobra que la regla de despesa europea permet als estats membres per incrementar la seva despesa pública. Aquest punt és clau especialment en un moment en què les institucions europees són conscients de la necessitat de promoure’n la inversió pública estratègica, per evitar situacions de lent creixement econòmic o fins i tot decreixement. L'Estat espanyol, a diferència d'altres estats en situació pressupostària similar com Irlanda, ha introduït mesures legals específiques de disminució d'ingressos tributaris (com la reforma fiscal de l'any 2015) que, a causa de l'aplicació de la regla de despesa, restringeixen substancialment la possibilitat d'incrementar la despesa pública en serveis socials com sanitat o educació.


Paraules clau


Pacte d'estabilitat i creixement; inversió pública; reformes estructurals; objectiu pressupostari a mitjà termini (OMP); regla de despesa.



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rcdp.i53.2016.2785



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.