Models de gestió de l’habitatge social a Espanya

Núria Lambea Llop

Resum


Espanya és un dels països europeus amb menys estoc de lloguer social, només un 2%, en comparació amb la mitjana de la UE-15, que és de l’11,7%. Les polítiques d’habitatge actuals a Espanya aspiren a augmentar aquest percentatge, però és essencial que s’acompanyin d’un model de gestió del lloguer social que sigui eficient. L’objectiu principal de l’article és el de presentar els models espanyols de gestió de l’habitatge social i assenyalar-ne dos dels trets principals: la diversitat de proveïdors (públics i privats) i el fet que l’habitatge social de lloguer és proveït majoritàriament per entitats públiques autonómiques o locals. A part de la descripció estructural, l’article remarca tant les bones pràctiques que existeixen com els punts dèbils del sistema de gestió, que podria millorar-se mitjançant programes de col·laboració publicoprivada per a la gestió de l’habitatge social.

Paraules clau


Habitatge social; gestió; proveïdors d’habitatge; habitatge de protecció oficial (HPO); política d’habitatge; housing association; programa de col·laboració publicoprivada.



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/20.8030.01.69



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.