El control previ de constitucionalitat de les normes amb rang de llei. Crònica d’un escèptic

Ignacio Villaverde Menéndez

Resum


Aquest article analitza el control previ de constitucionalitat de les normes amb rang de llei i, en particular, de la proposta per a la recuperació d'aquest control en el cas de projectes de reforma estatutària. Segons l'autor, no hi ha cap raó dogmàtica ni sistèmica que faci aquest control de millor condició que el successiu; són raons de política constitucional i pràctiques les que n’expliquen la recuperació per al sistema de jurisdicció constitucional a Espanya. Després d'una anàlisi de dret comparat, de l'experiència espanyola de l’abrogat article 79 de la LOTC en la seva versió original i una visió de conjunt de les qüestions freqüents sobre la matèria, l'autor fa una sèrie de propostes sobre la confecció tècnica d’aquest tipus de recurs i conclou la seva condició de recurs jurisdiccional, l'objectiu del qual és garantir un consens constitucional sobre la forma territorial de l'Estat espanyol.


Paraules clau


Recurs previ d'inconstitucionalitat; control previ de constitucionalitat; jurisdicció constitucional; Tribunal Constitucional; estatuts d'autonomia.



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/20.8030.01.30



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.