Transparència i dret d’accés a la informació pública. Algunes reflexions al voltant del dret d’accés a la Llei 19/2013, de transparència, accés a la informació i bon govern

José Luis Piñar Mañas

Resum


La transparència és un element essencial de qualsevol estat democràtic. L'anomenat right to know s’obre camí amb força en la legislació moderna. A Espanya, la Llei 19/2013, de transparència, accés a la informació i bon govern pretén cobrir un buit en el nostre ordenament jurídic, però no s’ha aprofitat l'oportunitat de poder disposar d’una llei innovadora. Al contrari, s’ha desaprofitat l’ocasió per a poder incorporar la transparència de manera efectiva en el nostre ordenament jurídic. La llei hauria d’haver configurat el dret d'accés a la informació pública com un veritable dret fonamental i no només com a una manifestació de la transparència com a principi d'actuació de les administracions públiques. De la Llei 19/2013 s’analitza, en particular, el règim del dret d'accés (no la transparència activa) amb una referència particular a la relació entre transparència i protecció de dades.


Paraules clau


Transparència; dret d'accés a la informació; protecció de dades.



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/20.8030.01.29



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.