Drets humans a Mèxic 2011-2013, el sorgiment d’un nou paradigma jurisprudencial. Anàlisi arran del premi de l’ONU

Victor Manuel Collí Ek

Resum


El premi de Drets Humans 2013 de l’ONU va ser atorgat a la Suprema Cort de Justícia de la Nació de Mèxic. Els progressos subratllats per aquest premi obeeixen a un canvi sistemàtic en desenvolupament iniciat el 2011 i que estan produint una revolució dels drets humans de grans proporcions. Partint de la reforma constitucional de 2011, la Cort mexicana està aconseguint de trencar amb un arrelat sentit fort de la supremacia constitucional que inhibia el ple gaudi dels drets humans i està generant un nou sistema per a la seva defensa, que inclou a tots els jutges del país i l’adopció dels estàndards internacionals —tant de normes com d’organismes—, amb la qual cosa produeix una nova visió dels drets humans i traça una ruta de llarg abast.

Paraules clau


Drets humans; control difús; control de convencionalitat; control de constitucionalitat; bloc de constitucionalitat; supremacia constitucional; Suprema Cort de Justícia de Mèxic.



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/20.8030.01.27



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.